Advent 2015 na Galambe

V nedeľu 6. decembra 2015 galambský areál opäť po roku ožil adventnou náladou a trošku aj vianočnou. Sychravé decembrové počasie neodradilo ani návštevníkov z Prešova a naši domáci adventní fanúšikovia sú  zvyknutí. Avšak odhliadnuc od počasia, oproti minulému roku tu bol jeden zásadný rozdiel. Bol ním vykúrený domček, do ktorého mohol ísť každý, koho sa zmocnil pocit chladu. Väčšina to aj využila, nakoľko sa nedalo odolať ohňu, ktorý doslova pozýval ku krbu.
Kým sa chystali účinkujúci v domčeku a ujo Janko sa snažil prísť na pointu zapojenia mikrofónu, z kaplnky sa ozývali slová modlitby sv. ruženca.

Bolo by veľmi smelé si myslieť, že sme začali presne. Po 15. hodine popoludní s tradičným meškaním, brat Filip zahájil program Adventného povečeria. Už v úvodných slovách všetkým prítomným prezentoval ospravedlnenie, že na Galambe sa nedívame na čas, resp. tu čas nehrá úlohu a dôležitá je práve tá chvíľa, ktorá je teraz a najdôležitejším človekom,  je práve ten, čo stojí vedľa nás. Uzimení účinkujúci a všetci ostatní sa nielen pousmiali nad ospravedlnením ale s vážnosťou počúvali slová brata Filipa.

Programovú časť režisérsky zostavila Miladka Bolyošová a tejto úlohy sa zhostila naozaj bravúrne. I ona sama v ňom vystupovala. Prihovárala sa zaujímavými myšlienkami týkajúce sa Adventu a významu Vianoc. Jej cit pre prípravu a spracovanie programovej štruktúry sa odzrkadlil aj vo výbere slovných prednesov ostatných účinkujúcich.
Veľmi pekným spestrením programu boli piesne a hudobný doprovod dievčat z Brezničky. S tradičnými vianočnými koledami vystúpila Bianka Molnárová z Buzitky.

Po programe nasledovala ďakovná modlitba br. Filipa za všetky Božie dobrodenia v uplynulom roku, ktorých sme boli svedkami a záverečné požehnanie. Vrcholom celého predstavenia bolo rozsvietenie vianočnej výzdoby (osvetlenia) kaplnky a pustovne. Hoci sme sa trošku netrafili do rovnakého odpočítania, ale aspoň sa nad vtipným Filipovým komentárom všetci usmiali.

Do samej tmy vládla skvelá nálada. V sychravom vzduchu sa miešala vôňa pečených klobások, vareného vína či vianočného čaju.  V prítmí hrala vianočná hudba. Na stoloch boli pripravené vianočné dekorácie a rôzne iné maličkosti napr. koláče, trubičky, … Z nehostinnej chladnej tmy konkurovala vysvietenému teplučkému domčeku. Zvíťazil domček a najmä prítomnosť dobrých ľudí vnútri a skvelá nálada. Krajšie a príjemnejšie zakončenie roka na Galambe sme si nemohli ani želať. Bola prítomná domáca galambská partia ale i tá prešovská, čo zosilňovalo čaro spoločných chvíľ.

Na sprítomnenie pekných chvíľ vám ponúkame fotogalériu: FOTKY