Advent na Galambe

PlagatNedeľa, 15. december – ubehli 3 mesiace od slávenia sviatku Sedembolestnej Panny Márie. Bola to nedeľa 15. september a v rámci „farských“ oznamov brat Filip spomenul aj stavbu Pastoračného domu sv. Antona Paduánskeho. Pod pojmom stavba mal na mysli hrubú stavbu domu s pokrytou strechou. Chýbajú takmer dva týždne do Vianoc a viacerí sme sa znovu stretli pri kaplnke. Pred očami nám stojí domček s čerstvou strechou.

Nedeľa, 15. december 2013 – dátum, ktorý oznamoval 0. ročník Adventného benefičného predstavenia na Galambe. Prišlo mnoho ľudí, ktorých neodradilo ani hmlisté a chladné počasie. Znova sa vytvoril priestor pre priateľské stretnutia „starých známych“, ale mali sme radosť z radosti aj nových návštevníkov, ktorí k nám zavítali po prvýkrát. A ako to už chodí na Galambe, nechýbalo ani plánovanie ďalších prác a aktivít …

O program stretnutia sa postaral Folklórny a divadelný súbor Dubkáčik z Buzitky, pod vedenímĽuboslava Salaja (Goga) nám chlapci predviedli Betlehemské prestavenie. Bianka Molnárovávšetkých očarila krásnym spevom vianočných kolied. A Miladka Bolyošová hodnotnými slovami básnikov ponúkla možnosť zastavenia a zamyslenia sa v tomto predvianočnom čase. Samozrejme celé stretnutie sa nieslo v adventnom duchu, čomu br. Filip prispôsobil aj svoj príhovor. Za kvalitné ozvučenie sa postaral Mirko Malatinec spolu s jeho partiou chlapcov z Buzitky.

Veľmi radostnou súčasťou tohto podujatia bol aj originálny vianočný mini-trh, kde sa predávali rôzne užitočné maličkosti k vianociam. Mali sme pravé vianočné stánky (zapožičané od Občianskeho združenia Koháry vo Fiľakove) a pravé vianočné výrobky pripravované s láskou. Samozrejme nechýbalo pravé vianočné víno (varené a podávané starostom Ratky Milanom Spodniakom), čaj i koláčiky. Spolu s vianočnými koledami to vytváralo neopísateľne príjemnú, srdečnú a hrejivú atmosféru. Z každého človeka tam vyžarovala taká úprimná radosť či ochota pomôcť nám aj kúpou nejakého výrobku, nominálne prispieť, alebo len pomoc vo forme samotnej prítomnosti. Veľmi cenná je samotná snaha prísť, hoci bolo sychravo a takto nám vyjadriť spoluúčasť na zveľaďovaní diela na Galambe.

Autorkou myšlienky tohto skvelého koncoročného adventného stretnutia a jej realizácie je Anička Gášparová. Anka s výdatnou pomocou Lucky Spodniakovej a Ági Dóšovej dodali akcii konkrétnu podobu. Veľké ďakujem patrí naším priateľom: pani starostke Buzitky – Helene Ševčíkovej, Marcelke Szamošovej, Jankovi Kaličiakovi, rodine SlančíkovejMárii, Petre a Annamárii, Helene Slančíkovej, MiškeMilke Babicovej, rodine SalajovejKamilke a Ľubovi,Martuške Veselkovej, terciárkam z Vranova n. Topľou, Zuzke Segečovej, Margite Šafranyovej, Renáte Gášparovej,Jarke Tiralovej a Evičke Oláhovej, ktorí v čase predvianočného zhonu nezaváhali a napriek svojim osobným prípravám ukázali sa ako príkladní sympatizanti akcií na Galambe a vďaka ich zručnosti mali naše vianočné stánky pestrú paletu milých výrobkov. Ďakujeme aj Únii žien z Fiľakova. Do svojej vďaky zahŕňame i všetky rodiny, ktoré akýmkoľvek spôsobom prispeli k občerstveniu svojimi koláčikmi, sušienkami či hrejivým nápojom 🙂

Fotky z celého predtavenia si môžete pozrieť v GALÉRII