Rok Sedembolestnej Panny Márie

logo12Galamba v nedeľu 9. februára 2014 hostila významnú medzinárodnú návštevu. Na jej čele bol náš brat Rafko, ktorý chcel ukázať a predstaviť dielo na Galambe svojim spolubratom (br. Rogero Lee, br. Alexio Kim z Kórei, br. John Gibbons z USA). Ďalší členovia výpravy boli slovenskí bratia, Pio (ako šofér) a Martin. Najprv sme sa všetci pobavili na usilovnom preklade br. Rafaela, ktorý mimoriadne tvorivo tlmočil do ruského jazyka myšlienky a slová br. Filipa.

Potom už nastala vzácna chvíľa, kedy naši bratia vystavili plagát s logom a symbolicky ho pribili na pripravené drevené dosky. Hoci vyzerali „ako ogrckané betónom“, no tradične ako tu už u nás chodí „varíme z vody“ (totiž pôvodne tie dosky slúžili na šalung). Keďže nás bola len hŕstka, so spevom sme sa nemohli pochváliť, ale o to viac sme si cenili spev ruskej pesničky k Panne Márii. Tento nápev predchádzali modlitby v rôznych jazykoch (slovenský, kórejský, ruský, anglický a maďarský). Z našich tradícii vyplýva, že všetko treba patrične osláviť, a tak sa Tibor nedal zahanbiť a v aute (žeby náhodne ? 🙂 ) objavil niečo na zahriatie, (lebo trošku aj pršalo). Taktiež sme hostí ponúkli domácimi koláčikmi a na pamiatku dostali spomienkový darček. Po krátkej prechádzke po areáli kaplnky, sme naše bratské stretnutie ukončili modlitbou pri kríži, „kde sa to všetko začalo“. Po vzájomnej rozlúčke sme ani len netušili, že sa zanedlho znovu všetci uvidíme. Ale to je už iný príbeh…..

Príbeh o preteky s časom, alebo žeby o vynikajúcej práci anjela strážneho brata Filipa ? 🙂 Totiž Filip mal cestou do Fiľakova (v dobrej vôli, že príde načas slávnostne otvoriť Benefičné predstavenie do Mestkého kultúrneho strediska) menšiu haváriu, z ktorej viviazol bez škrabanca. Na ceste z Galamby dostal šmyk a jeho auto zastavilo „náručie“ kríka. Svedkami vyťahovania auta boli aj naši zahraniční hostia.

Fotografie z týchto vzácnych chvíľ si môžete pozrieť v GALÉRII.