Slávnosť 5.výročia kaplnky Sedembolestnej na Galambe

Drahí naši, priatelia, priaznivci a nadšenci pre Galambu!

Už tradične niekoľko rokov sa mnohí veriaci z blízkeho či vzdialenejšieho okolia 15. septembra stretávajú na Galambe pri kaplnke Sedembolesntej Panny Márie, aby si tak uctili Patrónku Slovenska. Tento rok k nám zavítali pútnici aj zo samého východného Slovenska, a to v hojnom počte (2 autobusy). Boli to veriaci zo Župčian, Prešova i z obce Svinia. Priniesli so sebou aj mnoho darov, ale predovšetkým priniesli svoju túžbu obohatiť nás svojou prítomnosťou a modlitbami na tomto mieste.

peciatkaAko každý rok je táto slávnosť niečím výnimočná, tak tento rok sa niesol v duchu 5. Výročia od postavenia kaplnky. Pri tejto príležitosti sa konala aj Filatelistická výstava Živé cyrilo-metodské dedičstvo a Sedembolestná pod záštitou pána Jozefa Kutneho. Mimoriadnosť tohto hoci iba 5. ročného výročia spočívala aj vo vydaní príležitostnej poštovej pečiatky s vyobrazením kaplnky na Galambe dňa 14. septembra 2016. Táto pečiatka mala svoju premiéru v ten piatkový deň na pošte v Lučenci.

Program zahájila modlitba krížovej cesty pútnikov z východného Slovenska, ku ktorým sa pridali aj domáci veriaci. Neskôr sa predstavila Zuzka Eperješiová z tvorivej skupiny Poetica Musica s hudobno-slovným pásmom o milosrdenstve. Mnohí za hlboko zamysleli nad posolstvom, ktoré o milosrdenstve, ktoré nám Zuzka chcela odovzdať prostredníctvom svojich piesní a slov. Mnohí však tento čas využili aj na sviatosť zmierenia, keďže stále prežívame Jubilejný rok milosrdenstva i na Galambe. A tak všetci štyria prítomní kňazi prinášali milosrdenstvo do ubolených duší.

Hlavným celebrantom a zároveň i kazateľom bol páter Anton Kračunovský OFM z fiľakovského františkánskeho kláštora.  Páter Anton zahájil svoju činnosť vo Fiľakove začiatkom septembra, ale na Galambe nie je nový, keďže ho viacerí poznáme už z minulého roka. Na začiatku sv. omše i na konci sa tradične slova ujal „domáci“ br. Filip. Slávnosť, ako bola i táto sa nezaobíde bez jeho príhovoru a zaiste to i všetci očakávali. Dá sa povedať, že to bola taká malá kázeň. Jeho jedinečné slová – úprimné a zároveň aj humorne podané. Boli sme veľmi radi, že naše pozvanie na slávenie sv. omše prijali aj ďalší kňazi z blízkeho okolia.

Potom už nastal čas duchaplných priateľských rozhovorov, stretnutí, srdečných slov.

I tento rok by sa slávnosť nezaobišla bez pomoci mnohých ľudí, ktorí nám ochotne pomohli. Či to bolo varenie, započičanie lavičiek, stanov, stolov, stánkov, … jedným slovom za zorganizovaním tohto dňa sa skrýva množstvo ľudí a množstvo mravenčej práce. Všetci naši priatelia, dobrodinci, nadšenci  pre Galambu a  ochotní pomocníci sa tu určite nájdu. Patrí im naše ÚPRIMNÉ POĎAKOVANIE. Chceme vám všetkým povedať, že si veľmi ceníme vašu ochotu nám stále pomôcť a uisťujeme vás o našich modlitbách.

Krátky zostrih slávnostného dňa: nech sa páči FOTO (klik)