Prezentácia Galamby na Európskom kongrese

obrazokV dňoch od 17. – 23. augusta som sa zúčastnila 2. Európskeho kongresu OFS a YouFra (členov III. Rádu sv. Františka a Františkánskej mládeže) v Mostare (v Bosne a Hercegovine). Spolu s národným ministrom OFS Jožkom Gazdíkom a duchovným asistentom pátrom Karolom Baranom OFMCap sme zastupovali Slovensko.

V rámci programu bolo našou úlohou prezentovať krajinu, naše národné bratstvo a v neposlednom rade aj nejaký známy most v našej krajine. V mojom príprade po odprezentovaní jedného mosta a Slovenska ako krajiny (cestovný ruch, gastronómia, folklór, umenie …) a predstavení národného bratstva OFS na Slovensku som v krátkosti spomenula aj našu Galambu – kaplnku a Pastoračný dom sv. Antona Paduánskeho. Hoci zakladateľom a hlavným iniciátorom spolu s domácimi obyvateľmi je brat Filip, veľkú pomoc nám prejavujú aj miestne brastvo terciárov vo Fiľakove. A taktiež nadiaľku nám vypomáhajú aj terciári z východného Slovenska, kde pôsobí br. Filip ako duchovný asistent. Galamba sa stala miestom stretávania sa bratstiev, zavítali k nám aj terciári z Lučenca i Detvy, ktorí nám taktiež veľmi pomáhajú.

Hoci mi nebolo všetko jedno, keď som prišla na rad ja a moja prezentácia ale cítila som hrdosť, keď som mohla celému európskemu hľadisku ukázať fotky, čo sme dokázali. Niekedy sa o pocitoch ťažko vyjadruje v slovenčine, nie to ešte v cudzom jazyku, preto mi ostáva len veriť, že som urobila všetko, čo bolo v mojich silách.

Lucia