Antonkova slávnosť na Galambe

V nedeľu 10.júna 2018 sme práve na Galambe odštartovali Dni svätého Antona vo fiľakovskej františkánskej farnosti. Tento rok však slávenie na Galambe bolo spojené s Dňom rodiny, preto aj galambský areál zaplnili deti rôznych vekových kategórií. Preto okrem tradičného príslušenstva sme pripravili pre deti rôzne hry.

Svätá omša sa začala o 15:00 hodine požehnaním ľalií a po nej sa požehnávali deti, ale aj chlieb sv. Antona. V homílii duchovný správca p. Jakub všetkým prítomným predstavil život tohto známeho svätca, ktorý je zároveň aj patrónom pustovne. Kým sme my boli na sv. omši, za potokom ženičky pripravovali niečo pre naše žalúdky, ale aj detské brušká – obľúbené palacinky.

Horúce až dusné počasie spolu s mrakmi z každej strany bolo predzvesťou letnej búrky. A tak sa aj stalo, ale až po milom predstavení detí z Detského folklórneho súboru Jánošík. Táto skupina detí mala svoju premiéru na Galambe, no všetkých si nás získali svojim talentom. Ale podľa ich vyjadrenia, aj naša Galamba očarila ich a veľmi príjemne sa tu s nami cítili. Letná nečakaná prehánka trošku narušila program, teda zamočený terén nevyhovoval pre rôzny hry, ktoré sme mali pripravené a z toho dôvodu sme aj losovanie tomboly začali oveľa skôr.

Počasie, ktoré sa ani po prehánke neumúdrilo sa naopak zhoršovalo a tak, len čo sme spratali posledné veci do pajty, spustil sa silný lejak.

A možno na záver by sme dodali, že ani Deň sv. Antona na Galambe sa nezaobišiel bez hľadania a nájdenia stratených veci. 🙂

Krátku fotoreportáž si môžete pozrieť na tomto linku: FOTKY